ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE

V našem plesnem društvu plešejo otroci vseh starosti z različnimi stopnjami zahtevnosti.

POP mini (Litija) je namenjen vsem 6- in 7-letnikom, ki se želijo enkrat tedensko razmigati, uživati v ritmih popularne glasbe, se družiti z vrstniki in se spoznati z različnimi plesnimi zvrstmi. Plešemo na aktualne hite, filmsko in glasbo iz risank. Srečujemo se s hip hopom, popom, jazzom, rock and rollom in latinsko-ameriškimi plesi.

V skupinah POP (Litija: 6-8 let) in POP/HIP HOP (Kresnice: prva triada) plešemo 2-krat tedensko, ker nam je enkrat enostavno premalo. Plešemo vse plesne zvrsti, poudarek pa je na tehniki hip hopa in jazza. Plesalci in plesalke prepoznavajo različne ritme in njim ustrezno zvrst plesa. Poudarek je na širini plesa, ki kot dober temelj omogoča poznejše ozko usmerjanje v določeno plesno zvrst.

Na Vačah v sodelovanju s šolo poteka  Šolski Plesni Festival (ŠPF), ki je namenjen vsem učencem in učenkam.
ŠPF 123 obiskujejo plesalci in plesalke od 1. do 3. razreda. Preko igre se učimo osnovnih plesnih korakov različnih tehnik. Komuniciranje z gibom razvije dobre socialne odnose, ki se dogaja skozi skupinsko ustvarjanje, kjer imata telesni in psihični stik pomembno vlogo.
ŠPF 4+ združuje učence in učenke od 4. do 9. razreda. Predpisane koreografije različnih koreografov pod okriljem Plesne Zveze Slovenija  imajo možnost sodelovati in s sovrstniki tekmovati v treh plesnih zvrsteh (hip hop, pop, latino). Na vajah, ki potekajo enkrat tedensko, se poleg predpisanih koreografij spoznamo tudi z osnovnim plesnim ogrevanjem, poglabljamo znanje o tehniki različnih plesnih zvrsti, se naučimo javnega nastopanja, primernega tekmovalnega obnašanja in se ob plesu zabavamo ter sprostimo.

JAZZ – SHOW DANCE in HIP HOP- STREET DANCE

Skupine so rekreativnega in tekmovalnega značaje. Treningi se pričnejo z ogrevalnimi in razteznimi vajami, nadaljujejo z vajami za moč in stabilnost telesa, sledi urjenje v različnih plesnih elementih čez prostor ter zaključijo s koreografijo in sproščanjem.

HIP HOP – street dance je plesna zvrst, ki navdušuje mlade in tiste, ki so mladi po srcu. Če znaš plesati, si kul, imaš stil in moč. V zadnjih letih se je hip hop kot plesna zvrst močno razvil. Zajema vedno več plesnih stilov – od old schoola do new styla, z mešanico latino ritmov, disca in housa.
JAZZ – show dance je plesna zvrst kjer se seznanimo z elementi različnih jazz stilov, ki jih prepletamo s koraki drugih plesnih zvrsti. Pri tej disciplini je poleg plesnosti, muzikalnosti in splošnega motoričnega znanja pomembna konstantna vadba tehnike. Tečaj je nadgradnja skupine BALET 1, kjer dodamo vaje ob baletnemu drogu, poleg tehnike pa se učimo tudi izražanja in razvijamo občutek za estetiko. Baletna tehnika je odlična osnova za vsakršno plesno udejstvovanje.

V Kresnicah poteka tečaj SHOW – HIP HOP (8+ let), kjer se omenjene plesne zvrsti prepletajo in dopolnjujejo, plesalci pa tako pridobijo širok spekter plesnega znanja in gibalnih sposobnosti. Treningi potekajo 2-krat tedensko po uro in pol. Skupina je rekreativnega in tekmovalnega značaja.

V Litiji pa smo plesne skupine HIP HOP in JAZZ razdelili na več tečajev, tako da se za vsakogar najde primerna skupina. JAZZ – SHOW DANCE plešemo 1x tedensko v. HIP HOP – STREET  plešemo v tekmovalnih skupinah OTROCI (8-12 let), MLADINCI (13-16 let) , ČLANI (17+ let). Treningi potekajo 3-krat tedensko.  Tekmujemo v sklopu tekmovanj Plesne zveze Slovenije (kot solisti, dvojice, male skupine, formacije, produkcije). Uspešnim uvrstitvam na državnem prvenstvu (kjer smo v zadnjih letih pogosto posegli po stopničkah) sledijo tekmovanja na evropskih in svetovnih prvenstvih. Udeležujemo se tudi plesnih festivalov doma in v tujini. Vsako leto se odpravimo tudi na plesne priprave. Plesati v skupini, ki v plesu diha kot eno, je res super!

Za vse tiste, ki se v plesne vode šele podajajo, (še) ne želijo tekmovati, ali pa zaradi drugih dejavnosti nimajo veliko časa, jim pa ples predstavlja sprostitev in užitek, je primeren tečaj HIP HOP začetna skupina (8+ let), v sezoni 2020/21, pa je na voljo tudi skupina HIP HOP Nadaljevalna skupina, kjer se pleše dvakrat na teden.